Výživa pro více energie a očistu v období jara

Dnes se podíváme opět na téma, jak se podpořit v jarním období. Tentokrát zasíláme skvělé tipy pro výživu našeho těla  a to zdravým jídlem i nápoji. Tento článek nám připravila Veronika Kutálková, která se právě zdravé výživě věnuje více do hloubky. Užijte si čtení a snad se Vám podaří také některá doporučení zařadit do života.

Než se pustíte do čtení následujících tipů, chci vám říct, že nejdůležitější je stejně to, co říká vaše tělo a co vnímáte, že potřebujete. Moudrost uvnitř vás to ví nejlépe a tam je nejlepší obrátit pozornost. Vaše tělo vám dá vždy najevo, zda se mu to líbí a je to pro něj prospěšné anebo ne.

Voda je základ života. Zajišťuje dokonalé fungování metabolických procesů a pomáhá s vyplavováním neprospěšných toxinů.
Ráno si dávejte na lačno teplou (40 stupňů) vodu s citronem. Citron ve vodě nastartuje organismus a očistné procesy v těle a zároveň vyživí vaše tělo nejen vitamínem C, ale také komplexem vitamínů B, minerály jako je vápník, hořčík, sodík i vlákninou. Mimoto je citron jedna z nejzásaditějších potravin a zásadité tělo = zdravé tělo.

S jarem se probouzí rostlinky, ukrývající v sobě obrovskou koncentrovanou sílu, která úžasně posiluje naši vitalitu, imunitu a pomáhá i při jarním detoxu. Až půjdete na procházku do lesa, podívejte se po prvních jarních bylinkách, které teď tak hojně rostou. Určitě potkáte mladé kopřivy, zkuste ji jich pár utrhnout a udělat si čaj. Nebo přidejte do salátů listy pampelišek. Na zahradě najdete také první sedmikrásky nebo hluchavky. Sami můžete vyhledat, které další bylinky, rostliny a květy můžete sbírat a oživit tak svůj jídelníček.

Nejvíce energie spotřebuje proces trávení, proto odlehčete svému tělu jídlem, které nebude muset trávit dlouhé hodiny. Zkuste si místo ranního toustu, umixovat smoothie, k obědu dát vydatnou polévku a část večeře nahradit salátem. Můžete také pár dní experimentovat a jíst pouze rostlinnou stravu.

Jaro přímo svádí k nejrůznějším očistám a detoxu těla. Po zimě je naše tělo vyčerpané, zanesené toxinami a unavené. Dopřejte mu intenzivní příliv vitamínů a čas na regeneraci.
Jarní očista nemusí být žádné odříkání a utrpení, ale skvělá, barevná jízda plná poznání, nových informací a hlavně sílícího pocitu lehkosti, čistoty a nově získaného prostoru. Tento prostor se dá využít pro nové myšlenky, nápady nebo projekty.

Zapojte se do jarní očisty a zkuste pár dní pít pouze zeleninové a ovocné šťávy. Budete překvapivě plní energie, vitálnější, štíhlejší, sytější a živější.

Věděli jste, že klíčky jsou tzv. vitamínovou bombou? Díky svému vysokému obsahu vitamínů a balastních látek pomáhají klíčky ke správnému fungování orgánů v těle, posilují imunitní systém a chrání organismus proti běžným infekcím. Taktéž jsou zdrojem energie díky obsaženým proteinům. Klíčit se dá, kde co. Velmi oblíbená jsou semínka zelené sóji mungo, řeřicha, alfalfa neboli vojtěška, pískavice, slunečnice, hořčice, ale také brokolice, červené zelí nebo řepa. Rovněž skvělé jsou luštěniny, jako například hrách, cizrna a všechny barevné odrůdy čočky. Klíčky pak můžete přidat do salátů, k polévce anebo rozmixovat do smoothie.

Znáte pohanku, horskou čočku či čočku belugu? Zkoušeli jste už quinou? A co třeba amarant? Všechny tyto potraviny jsou přirozeně bezlepkové, vysoce výživné a v jídelníčku často chybí. Každá z nich se dá použít jako vydatná příloha k vašemu oblíbenému jídlu, do salátu anebo přidat do karbanátku či sekané. Pohanka je známá pro vysoký obsah rutinu, čočka beluga obsahuje téměř stejné množství antioxidantů jako borůvky. Quinoa je známá pro vysoký obsah bílkovin, taktéž všechny druhy čočky. Amarant zase kraluje v obsahu minerálů. S těmito potravinami nemůžete šlápnout vedle, tak zkuste experimentovat, obohatit svůj jídelníček a tím významně vyživit své tělo.

Ať už se rozhodnete vyzkoušet cokoliv, nejdůležitější je, aby vás to bavilo a přinášelo vám to radost. Smích a pocit spokojenosti jsou nejlepšími léky na vše. Přejeme Vám moc krásné jarní dny

Za přípravu článku moc děkujeme Veronice Kutálkové ∼ veganika.cz♡