12 návyků pro šťastnějších 12 měsíců

Inspirace pro dobré návyky pro celý rok na blogu projektu zdrojesily.cz. Projekt se zaměřuje na podporu vaší psychické pohody, zdrojům pro lepší zvládání stresu a úzkostí.

Začátkem roku přinášíme inspiraci v podobě návrhu, zaměřit se každý měsíc v roce na zavedení do života jednoho “šťastného návyku” ∼ něčeho, čím budete opakovaně a cíleně podporovat svou životní spokojenost.

Návyk je něco, co děláme automaticky bez toho, aniž bychom o tom přemýšleli či na to vědomě zaměřovali pozornost. Je to ustálený vzorec chování, který nám, respektive našemu mozku, pomáhá šetřit energii. Náš mozek miluje návyky, protože mu umožňují jet tzv. na autopilota a šetřit tím energii na jiné aktivity. Bez automatických vzorců, návyků, bychom vlastně ani nemohli fungovat. Jen si představte, že byste u každého řádku museli znovu a znovu přemýšlet, kterým směrem číst. I to, že vaše oči automaticky na konci řádku zamíří zpět doleva, na další řádek textu, je vlastně návyk.

Existují průzkumy, kde se uvádí, že více než 40% našich každodenních činností nejsou vlastně naše rozhodnutí, ale jen zvyky. Návyky jsou tedy něco, co nám značně ulehčuje život, ale zároveň nám ho mohou komplikovat. Záleží na tom, jaké dopady, zda negativní či pozitivní, má daný zvyk na náš život a naše zdraví.

Důležité je si uvědomit, že nelze žádný návykový vzorec vymazat, ale lze ho nahradit jiným, novým vzorcem. A jelikož je náš mozek tzv. neuroplastický, může se měnit po celou dobu našeho života. Schopnost neuroplasticity mozku s věkem klesá, ale tím, že ho “nutíte” pracovat ∼ učit se nové věci, měnit své zvyklosti ∼ si pak více uchovává svou schopnost neuroplasticity a vy svou svěžest a mladistvost.

Nové návyky se často mohou pojit s překonáním vnitřního, mnohdy i velmi silného odporu, ale právě tím se vytváří a posilují nové nervové vzruchy (synapse) v mozku, který brzy začne požadovanou činnost vykonávat automaticky, jakoby ze zvyku.

Pojďte nahradit neprospěšné návyky za ty prospěšné a zavést do svého života nové, dobré zvyky, které vám budou sloužit a udělají váš život šťastnějším.

Každý nový návyk potřebuje svůj čas. Doba, za kterou si osvojíte nové dovednosti, se může velmi lišit od náročnosti jednotlivých nových návyků a tak buďte k sobě shovívaví a laskaví a oceňujte se za každý malý krůček. S takovým naladěním vám to půjde lépe.

Zde jsou naše tipy na 12 návyků štěstí na 12 měsíců, zaměřené na podporu fyzického i mentálního zdraví, zkvalitnění vztahů, nebo prostředí, které nás ovlivňuje:

1✤ LEDEN ∼ VYTVOŘTE SI PROSTOR PRO NOVÉ ZÁŽITKY
Leden zasvěťte očistě a úklidu prostoru, ve kterém žijete. Domov je našim zrcadlem; odráží stav našeho života. Ukazuje i to, kdo jsme, jak žijeme a co nás baví. Pokud jsme nespokojeni s tím, jak žijeme a jak se cítíme, můžeme změnit něco kolem sebe a tím změníme i něco v sobě. Zároveň tříděním věcí, vytváříme prostor pro ty nové.

Každý týden si můžete zvolit jednu místnost nebo téma, kterému se budete věnovat. Vytříděné věci dejte na charitu nebo uspořádejte blešák.

2✤ ÚNOR ∼ NAUČTE SE NĚCO NOVÉHO
V únoru, kdy je stále ještě brzy tma, se věnujte něčemu novému. Už dlouho sníte o hře na kytaru, o plynulé španělštině nebo nebo se naučit stojku na hlavě? Tak teď je ta správná doba, kdy se do toho můžete pustit!

3✤ BŘEZEN ∼ HÝBEJTE SE
Vyberte si pohyb, který Vám bude dělat dobře. Choďte na procházky, běhat, zapište se na kurz tance anebo začněte s pravidelnou jógou! Pohyb vás zaplaví endorfiny ∼ hormony štěstí, a ocení to také vaše tělo i mysl.

4✤ DUBEN ∼ DOBŘE SE STRAVUJTE
Zkuste se po celý měsíc vyhnout rychlým občerstvením. Dbejte na to, co jíte a vybírejte kvalitní potraviny. Pro lepší zdraví a více energie doporučujeme omezit mléčné výrobky a maso. Místo toho jíst více zeleniny, ovoce, obilovin a luštěnin. Zkuste se vědomě zastavit, krásně si prostřít a užít si jídlo naplno. Odložte mobil, časopisy a vypněte televizi. Zjistíte, že potřebujete jíst méně nebo, jak to jídlo doopravdy chutná.

5✤ KVĚTEN ∼ POZNEJTE NOVÉ PŘÁTELÉ
V květnu vše rozkvétá a vybarvuje se barvami. Zaměřte se na zpestření svých lidských kontaktů. Běžte ven a poznávejte nové lidi. Otevřete se novým možnostem a příležitostem. Můžete se například vyrazit na nějaký seberozvojový, kreativní, či meditační kurz ∼ určitě vás něco napadne:)

6✤ ČERVEN ∼ UDĚLEJTE NĚCO MILÉHO PRO SVÉ NEJBLIŽŠÍ
Zkuste každý den říct nebo napsat někomu z vašich nejbližších přátel a rodině něco hezkého, co je potěší. Může to být jen jednoduchá věta typu: “Jsem rád/a, že jsi tady.”, “Tyhle šaty ti opravdu sluší.”, “Mám tě rád/a.”, “Líbí se mi, jak děláš..” (dosaďte si sami). Pro větší výzvu můžete pochválit šaty i někomu, koho neznáte ∼ nebo například říct něco hezkého paní u pokladny v obchodě.

Podpořte druhé, utužujte vztahy a rozšiřujte vibraci lásky a sounáležitosti.

7✤ ČERVENEC ∼ OTUŽUJTE SE
Léto je ideální čas na to začít se otužovat. Můžete se otužovat venku, ale i doma. Doma zkuste střídavou sprchu: teplá-studená-teplá-studená (vždy skončete studenou vodou), tím se lépe prohřejí orgány v těle. Venku si užívejte lesní potoky, říčky, rybníky nebo jezera. Odměnou za otužování je lepší imunita, více energie, zdravější kůže a hlavně neuvěřitelný pocit euforie.

8✤ SRPEN ∼ CHOĎTE BOSÍ
V srpnu choďte co nejvíce bosi. Na chodidlech existuje velké množství bodů a plošek, které přímo souvisí s jednotlivými orgány a částmi těla a to cestou nervových propojení. Bosou chůzí si tyto body masírujete, což může působit jako prevence na mnohé zdravotní neduhy jako je bolest hlavy nebo únava. Navíc bosá chůze také podporuje správný vývoj klenby, zlepšuje krevní oběh i rovnováhu.

9✤ ZÁŘÍ ∼ PŘEMĚŇTE SVŮJ STRACH V PŘÍLEŽITOST
Zamyslete se nad některým z vašich strachů a zkuste ho přeměnit v příležitost. To, čeho se nejvíc bojíme, v sobě často skrývá největší poklady a možnost pro náš osobní růst. Udělejte si seznam toho, čeho se nejvíce bojíte a postavte svým strachům čelem.

Například: zkuste se svým strachem “pobýt” ∼ zeptat se, co od vás potřebuje pomocí meditační praxe “RAIN” od Tady Brach, nebo pomocí terapie “krmení démonů”. Pokud se ale jedná o reakci na traumatické události, vyhledejte vhodnou a laskavou terapii.

Můžete také vybrat jeden ze svých strachů a udělat pomalé kroky směrem k té činnosti, které se právě bojíte. Například: začít cestovat, změnit jsou práci a nebo se zbavit ostychu mluvit anglicky před lidmi.

Váš život tím může nabrat lepší směr, který bude více v souladu s vaším opravdovým já.

10✤ ŘÍJEN ∼ BUĎTE SAMI SE SEBOU
Každý den si najděte chvíli, kdy budete jen sami se sebou, kdy vás nebudou vyrušovat děti, manžel nebo pracovní povinnosti. Vypněte mobil a ztište svou mysl. Buďte jen tak sami se sebou, v tichu a vnímejte, jak se máte, jaké pocity ve vás zní a jen je pozorujte, nehodnoťte. Tím si navodíte pocit klidu a ujasníte, jak se cítíte. Budete se v sobě lépe orientovat.

Můžete také zařadit do svého života psaní deníku.

11✤ LISTOPAD ∼ ŘÍKEJTE LASKAVĚ NE
Říkejte ne, když to tak cítíte a potřebujete. Život není o tom, abychom vyhovovali pouze ostatním, ale abychom žili v souladu se svým nitrem. Ne můžete říct laskavým a autentickým způsobem, který může vyvolat porozumění u druhých a vám dodá na pocitu spokojenosti.

Rozhodněte se pro zdravou sebelásku.

12✤ PROSINEC ∼ VĚNUJTE SE SVÝM VIZÍM A CÍLŮM
Vytvořte si nástěnku vizí, motivační video, nebo vezměte zápisník, zamyslete se nad svými vizemi a touhami a zapište si je. Vizualizace vašich cílů vás udržuje motivované a pomáhá k jejich dosahování, nejen je nechat v říši „nedosažitelných snů“. Neváhejte snít. Naplňte svou nástěnku nebo zápisník kresbami, fotkami míst, kam chcete jet, citáty a nápisy. A hlavně, nezapomeňte je, že cíl, který se má uskutečnit, potřebuje datum realizace ∼ tím se odlišuje od pouhého snu.

A nyní už jen jednejte! Každý návrh návyku testujte po dobu 30 dnů. Můžete si vytvořit svůj vlastní seznam zvyků a vyměnit je za ty, které vám už neslouží. Hodně štěstí! Přejeme, ať se pro vás tento rok úspěšný a šťastný ve všech směrech♡

Namaste & vše dobré, Gábina R.

PS: Pokud nyní hledáte úlevu od stresu a úzkosti. Zde najdete naše oblíbené meditace pro psychickou pohodu s báječnou lektorkou Anetou Pavlovou: VÍCE ZDE >>